1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14

Željeli smo proizvesti bolje pivo. Zato smo izmislili pH ljestvicu.

Je li proizvodnja vjerojatno najboljeg piva na svijetu umjetnost....

...ili znanost?

Carlsberg pilsner

Vjerujemo da je to pomalo od oboje.

To smo dokazali 1909. godine kada smo, u potrazi za pravljenjem boljeg piva, izumili pH ljestvicu – sada globalni znanstveni standard koji se koristi za mjerenje kiselosti i lužnatosti bilo koje tvari.

Što je jednako dobro?

Pružajući nam način mjerenja savršene razine kiselosti vode koja se koristi za proizvodnju, pH ljestvica nam omogućuje proizvodnju piva izvrsnog okusa.

Skål.

Otvoreni izvor u
pravom smislu riječi.

Otvoreni izvor u
pravom smislu riječi.

Izumom pH ljestvice mogli bismo svaki put osigurati konstantno izvrstan okus piva. I naravno, podijelili smo svoj izum sa svijetom.

Nismo to učinili zbog publiciteta. Uostalom, bila je to 1909. Mi jednostavno vjerujemo da su, kao i odlično pivo, velike ideje za dijeljenje.

Šareni proboj.

Svijetla i jednostavna pH ljestvica sada je standard i koristan uređaj u mnogim područjima - uključujući obrazovanje, medicinu, znanost o hrani i, naravno, u pivarstvu.

Pet načina na koje je pH skala
promijenila svijet

Što je točno mjerenje kiselosti i lužnatosti određene tvari? Kako se ispostavilo: Poprilično puno toga. Evo 5 načina na koje je pH skala promijenila moderni svijet.

Voda

Ni kisela ni bazična, ali potpuno neutralna, klasična voda iz slavine ima pH vrijednost od približno 7. pH ljestvica se koristi kako bi se osiguralo da je to uvijek slučaj.

Tap water

Pivo konstantnog izvrsnog okusa

pH ljestvica se koristi za mjerenje i osiguravanje stalno izvrsnog okusa piva, svaki put.

Carlsberg Danish Pilsner

Optimalni uvjeti za uzgoj usjeva

U poljoprivredi se pH ljestvica koristi za mjerenje i prilagođavanje tla kako bi se optimizirali uvjeti uzgoja usjeva kao što su ječam, kukuruz i trava

Optimal growing conditions for crops

Svakodnevna medicina

pH ljestvica se koristi kao ključna komponenta u različitim vrstama lijekova - posebno za određivanje što je potrebno da bi određeni lijek djelovao učinkovito

Medicine

Proizvodnja velikih razmjera

U proizvodnji velikih razmjera pH ljestvica se koristi kako bi se osiguralo da su brodovi i zrakoplovi otporni na koroziju morskom vodom i zrakom.

Anchor

Jeste li znali?

Jeste li znali?

S.P.L. Sørensen je bio nominiran za Nobelovu nagradu za kemiju, fiziologiju i medicinu, za stvaranje standardizirane pH ljestvice, ali nikada je nije dobio.